*

Jouni

Kaikki blogit puheenaiheesta Pankkiunioni

Siirtääkö Nordea pääkonttorinsa Suomeen?

Sveitsiläispankki Credit Suisse ennakoi Nordean siirtävän pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen. Näin kertoo Taloussanomat. Aikaisemmin asiaa ovat ennakoinet mm. investointipankki Citi ja Danske Bank.

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005354191.html

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005354915.html

Euroko hajottaa Euroopan?

 

Eurosta piti tulla EU:n yhdentymisen liima. Siitä taisi tullakin kivettynyt betoni, joka on alkanut murentua. Marie Le Pen ilmoitti taas kerran, että hänen johdollaan Ranska eroaisi eurosta. Jos hänet valitaan Ranskan seuraavaksi presidentiksi, hän tuskin tyytyy vain euroeroon. Ero koko EU:sta tulisi agendalle tuotapikaa.

Tuleeko pankkiunionille kohta käyttöä? Deutsche Bank valtava riski (FED)

Yhdysvaltain keskuspankki FED testasi 31 pankkia stressitestein.

28 meni läpi, 2 ei.

"Epäonnistuneet" pankit ovat Saksan Deutsche Bank ja Espanjan Banco Santander SA. Santander epäonnistui viime vuonnakin stressitestissä.

Euroopan keskuspankki EKP stressitestasi lokakuussa 2014 samat pankit. Silloin Deutsche läpäisi. Kaiken piti olla hyvin Euroopassa.

No, EKP:n stressitesteillä ei ole merkitystä. Pankkituen tarpeessa olevat pankit ovat tähänkin asti läpäisseet EKP:n stressitestit, joihin ei tosiaan kannata uskoaan laittaa.

Taas meitä viedään kohti liittovaltiota – huomasitko mitään?

Yksi suomalaisen pankkisektorin (harvoja?) menestystarinoita on 16 vuotta toiminut talletussuojarahasto. Se on lakisääteinen, tällä hetkellä miljardin euron varoja hallinnoiva rahasto. Rahastossa on sen asiakkaiden rahaa ja se turvaa jäsenpankeissa olevat talletukset aina 100.000 euroon asti, mikäli pankki joskus sattuisi menemään nurin.

Pankin kaatuminen Suomessa vain teoriaa? Ei suinkaan: islantilaispankkejahan kaatui v. 2008 useita, mutta tuossa yhteydessä hoidettiin tallettajien saatavat rahaston ja sen jäsenpankkien toimesta nopeasti ja vailla isompia jälkipyykkejä.

Eurovaaliehdokkaiden latteuksia

 

"Kannatan pankkiunionia koska kokemus  osoittaa ylikansallsen finanssikapitalismin riski". Näin vastasi keskustapuolueen euirovaaliehdokas Timo Kaunisto kun kysyin hänen kantaansa Suomen osallistumisesta pankkiunioniin. Samantapaisen vastauksen antaisi varmaan moni muukin ehdokas nykytilanteessa kun kun yhteisen valvontaan ja yhteiseen vastuuseen perustuvaa pankkiunionia rakennetaan.

Kun riskillä ei ole hintaa

Eilen Portugalin valtio ilmoitti irtautuvansa kansainvälisestä lainaohjelmasta ja palaavansa normaalisti rahoitusmarkkinoille. Monet suomalaisetkin poliitikot ovat tänä keväänä juhlineet kriisimaiden, mukaan lukien Kreikan ja Portugalin, "pelastautumista". Molempien maiden viime kuukausien lainojen liikkeeseenlaskut oli ylimerkitty, mikä on signaali siitä, että lainat menevät kaupaksi ja ne on hinnoiteltu markkinoiden mielestä oikein. Kriisi on nyt siis ohi?

Pankit ne tahtoo pitää vain hauskaa

80-luvu pääomamarkkinoiden vapautus oli suuren suuri virhe. Se tehtiin hämyssä, poissa julkisuudelta. Miksi? Ketkä ovat hyötyneet?

Stefan Törnqvist kiteyttää asian näin
"25 vuotta sitten elimme hyvin yksinkertaisessa maailmassa (lainamarkkinoiden suhteen). Asuntolainaan vaadittiin 4% osakepääomaa, yrityslainaan vaadittiin 8% osakepääoma. Elimme maailmassa jossa oli vähän lainaa, asunnot oli halpoja. En tiedä olimmeko onnettomia?. Tämä oli kuitenkin pankkien mielestä TYLSÄÄ.

Millainen EU:n pankkiunionin olisi pitänyt olla?

Pankkiunionilla tarkoitetaan EU:n ja EKP:n tahdittamaa, halukkaiden jäsenmaiden keskenään sopimaansa sopimusta siitä, mitä vaikeuksiin ajatuneille ja sopimusta koskeville pankeille tehdään, kuka niiden kuntoa valvoo ja mistä haetaan pääomitusvarat. Voi olla, että pankkiunionistakin tuli pannukakku vain siitä syystä, että siinä oli liian monta erilaista ääntä sanomassa millainen sopimuksen tulisi olla. Pankkiunionista olisi voitu tehdä myös tehokas ja yksinkertainen.

Pankkiunionista on tulossa halvaantunut

 

Otsikoissa Euroopan pankkiunioni näyttää toimivan. On yhteinen valvonta, jonkinlainen ratkaisuelin, yhteinen kriisirahasto ja yhteinen talletussuojakin pitäisi saada sovituksi. Pankkiunionin pintaa ei kestä kuitenkaan raaputtaa. Alta löytyy hyvin hutera – ja siksi myös erittäin riskipitoinen – järjestelmä.

Askel liittovaltioon

Jutta Urpilainen on jatkanut siitä mihin Paavo Lipponen jäi - vie Suomen Euroopan liittovaltioon.

Sopimus pankkiunionista tarkoittaa yhteisiä velkoja ja vastuita. Nyt me olemme siis takaamassa Kreikan, Portugalin ja Espanjan holtitonta luotonantoa. Eikä suomalaisella veronmaksajalla ja tallettajalla ole muuta roolia kuin vikistä.

Tämä on sitä nykypäivän sosialismia demareiden johdolla. Itsemääräämisoikeus on viety.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä