Energiatulevaisuus ei ole musta
Koska uuden ydinvoimalarakentamisen suunnittelu on nyt niin kovin ajankohtainen asia, koitan julkituoda myös ns. uuden energian tämänhetkistä tilaa. Vielä uusi energia ei ole minkäänlainen vaihtoehto, mutta sen kehitystä kannattaa seurata, koska perinteisen ydinvoimalan rakentaminen on kuitenkin kovin pitkäaikainen projekti.
Olisi kovin tarpeellista, että meilläkin olisi olemassa Suomen energiavaihtoehtoja pohtiva taho.
Ruotsissa sellainen on, Elforsk.se johdattaa luokseen.
Tämä merkittävä heikäläinen toimija mm. on rahoittanut aiemmin kiistellyn ns. kylmäfuusion tutkimista.
Tästä voi katsahtaa raporttiaan, joka tiivistetysti ehdottaa aiheen tarkkaa silmälläpitoa.
http://www.elforsk.se/Rapporter/?rid=13_901_
Tutkijaryhmän edellinen raportti kertoo karkeasti referoiden testilaitteen tuottaneen energiaa tehokertoimella 6. Siis 1 kW sähköenergiaa sisään, ja ulos saatiin 6 kW lämpötehoa.
Ruotsalaisten rahoittamaan raporttiin tästä linkistä, sieltä voi tutustua ilmiöön ja sen tutkimukseen laajastikin:
http://arxiv.org/abs/1306.6364
Heidän, ketkä tänään päättävät ydinvoimaloiden rakentamisesta, pitäisi olla selvillä myös tieteen kehityksestä muillakin energiasektoreilla, ja tuosta kehityksestä aiheutuvasta suunnattomasta muutoksesta energian hinnan romahtaessa.
Tutkijaryhmä julkaisee 6kk kestäneen testinsä tulosten raportin tänä syksynä, ja valistuneimmat energiasektorin seuraajat löytävät lisätietoja ehkä helpoimmin ja ensimmäisenä täältä:
http://www.e-catworld.com/2014/09/21/e-cat-report-watch-thread/
Minkälainen mullistus maailmaamme tuleekaan kohtaamaan, kun energiantuotantoon näin löydetään uusia keinoja, meno saattaa olla hurjaa. Siksi siihen kannattaisi varautua edes ajatelmissa ja ydinvoimaloiden rakentamissuunnitelmia tehtäessä.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)
Nikkelin polttaminen kupariksi on halpaa ja jo vuosia sitten 100% toimivaksi koettua perustekniikkaa. Ydinhankkeillaan Suomi sijoittaakin pelkästään laskevan auringon konkurssipesiin. Sen Vapaavuorikin näköjään tietää. Koska kiire aloittaa hankkeet pussi päässä ON mykistävän kova!
--------------
Ilkka H. loistavasta blogista:
Luotettavuus: Yhdysvaltalaisista ydinvoimaloista 21 % on suljettu ennen aikojaan epäluotettavuuden tai kustannusten takia. Laitoksista 27 % on ollut ainakin vuoden ajan pois toiminnasta yhteen menoon. Luotettavimmatkin ydinvoimalat joudutaan toisinaan sulkemaan huoltotoimenpiteiden takia.[33] Keskimääräinen suuri poissaolo kesti 36 päivää ja tapahtui aina 17 kuukauden välein[37][32] Ydinvoimalan sammutus on nopea mutta uudelleenkäynnistäminen hidasta, mistä aiheutuu sähköpulaa. Keskitetyn tuotannon tavoin ydinvoima on altis voimalinjojen häiriöille, joista lähes kaikki sähkökatkokset johtuvat.[33] Usein ydinvoimalat rikkoutuvat samaan aikaan, ennustamattomasti ja pitkäksi aikaa kerrallaan[36]. Tepcon vuoden 2003–2004 sammutus sulki sen kaikki 17 yksikköä moneksi kuukaudeksi.[32]
Rahoitusriski: Ydinvoimalat ovat kalliita. Koska ydinvoimaloihin ei saa rahoitusta muualta, sitä on hankittava veronmaksajilta. Yhdysvalloissa ydinvoimateollisuus on saanut verorahaa, säädösten löyhennyksiä ja lainan takauksia, mutta ei tuettunakaan pysty kilpailemaan parempien vaihtoehtojen kanssa.[33]
Markkinamenestys: Mikrovoimalat sekä uusiovoima ovat ohittaneet ydinvoiman energian tuotannossa. Vuosina 2004–2007 energiantuotannon lisäyksistä vain 2 % oli ydinvoimaa, kun 28 % tuli mikrovoimaloista. Lovinsin mukaan mikrovoima tuottaa kuudenneksen maailman sähköstä samalla kun mikrovoima ja energiansäästö tuottavat puolet maailman energiapalveluista.[33]
Rakennusnopeus: Pienvoimalat ja jopa suuret tuulivoimapuistot ovat ydinvoimaloita nopeampia. Mikrovoima kasvaa 18 kertaa ydinvoimaa nopeammin. Tulevaisuudessa energiansäästö ja pienvoimalat pystyvät tuottamaan kaiken tarvittavan energian.[33]
Ydinaseet: Ydinvoimaloihin käytettävät materiaalit, välineet ja taitotieto edistävät ydinaseiden tuotantoa. Halvempien energiaratkaisujen käyttö tekisi ydinaseiden levittämisestä vaikeampaa ja näkyvämpää.[33] Ydinaseiden kehittämisestä epäillyt valtiot eivät enää voisi väittää tekevänsä pelkästään sähköä, sillä ainoa selitys ydinvoimasta kiinnostumiselle olisi sen sotilaskäyttö.”
http://fi.wikipedia.org/wiki/Amory_Lovins
------------
_________________________________
Arto Lauri 71. Tectonic III
https://www.youtube.com/watch?v=ZicqfhNcnaI
------------
Arto Lauri 70. 37 Danger
https://www.youtube.com/watch?v=o6s4iR8kDOw
-----------------
Arto Lauri 69. SL-1 SL-2
https://www.youtube.com/watch?v=ntwc69UkTqU
-----------
Jouni,
kiitos jälleen tämän uusioenergiateknologian tänne esilletuomisesta! Alan pioneerina toimiminen ei ole aina helppoa. Toivoa kuitenkin sopii, että tämäkin energia tuo helpotusta jatkuvaan sähköenergian hinnan nousuun.
Kommentoi 10 kommenttia